Abisko-Nikkaluokta – Augusti 2018

I Augusti gick jag och Ulf den klassiska Abisko – Nikkaluokta , bakgrundsbilden från tältplats på andra sidan jåkken från Alesjaurestugan.

Dag 1 anlände vi med Natt-tåget från Gävle till Abisko, 2h försenat runt 14. Vi gick och fyllde på vatten på fjällstationen och vägde våra packningar, Lars 18.5kg; Ulf 21.5kg. Runt 20.00 anlände vi till tältplatsen utanför nationalparken strax söder om Abiskojaure. Det var inte helt enkelt att hitta en bra plats, då vi delade platsen med säkert 100 andra tält (Fjällräven Classic, sista dagen).

Dag 2 gick vi till Alesjaure, en fin vandring. Vi fick en del regn sista kilometrarna så det var skönt att pausa i stugan en stund. Fint belägen och fin utsikt. Vi fick tips om några bra tältplatser på andra sidan bron, och det var verkligen fint.

Dag 3 gick vi till Sälka, via Tjäktja. Vi intog lunch i Tjäktja-stugan, och gick sedan vidare mot Sälka. Vid Tjäktja-passet tog vi en ny paus, och när vi började gå så kom regnet. I Sälka så betalade vi tältavgift så vi kunde bada och nyttja bastun. Skönt.

Dag 4 så utlovades en dag med regn enligt väderprognoserna i stugan. Vi hade däremot uppehåll, så jag föreslog till Ulf att vi skulle ta turen via Hukejaure. Ulf var väl inte lika sugen, men tyckte inte jag skulle gå sträckan själv så han hängde på ändå. Efter ett par kilometer in på avstickaren mot Hukejaur så kom regnet, med råge. Vi möte ett par tyska vandrare som informerade oss om att vadet som stundade hade varit brett, men rätt grunt. Efter ytterligare kanske 6 km, strax innan vadet ramlade Ulf och slog axeln mot en sten (och fick en fraktur, skulle det visa sig efter besök på sjukhus). Vi beslutade oss för att vända, Ulf bar packningen på sin ”hela” axel. När vi väl kom fram till Singi 20.30 på kvällen så regnade det fortfarande, det fanns precis två bäddar kvar, vi tog dem direkt.

Dag 5 så gick vi till Kebne fjällstation, i OK väder, det låg regn i luften vid flertal tillfällen men inget som startade på riktigt. Vi tältade i björkskogen öster om fjällstationen.

Dag 6 förkortade vi den tur som vi initalt räknat på för 8 dagar och tog helikoptern till Nikkaluokta och bussen in till Kiruna. Ett besök på Lantmäteriet för att träffa kollega och sen natt-tåget hem så Ulf kunde komma hem och få kolla upp sin axel som inte blivit bättre.

Film från vandringen: 

Abiskojaure under Fjällräven Classics sista dagar. Det serverades tydligen våfflor.
Vaknade i Sälka i dimma, som övergick till sol som övergick till ett oskönt regn/blåst.
Björkskogscampingen vid Kebne Fjällstation.
Fjärde året jag tältat här och lyckas alltid hitta en plan yta tillslut.
Även om favoritplatsen var upptagen i år.
Samtidigt i Sandviken, vid Gästrikeleden, sov Jan sin utenatt.

Lämna en kommentar